Poznaj 5 kroków do zaprojektowania idealnej kuchni z Black Red White

Marzenia o idealnej kuchni to jedno. Najważniejsze jest jednak to, jak przeniesiemy je na rzeczywistość. Kuchnia jest jednym z najtrudniejszych do zaaranżowania, ale też najważniejszych pod względem funkcji pomieszczeniem w domu, dlatego warto podejść do jej urządzania kompleksowo. Black Red White podpowiada, jak krok po kroku zaprojektować kuchnię idealną i świadomie uwzględnić szereg małych i większych elementów, które powinny się w niej znaleźć.

Wybór odpowiedniego stylu, kolorystyka, układ szafek, ich liczba oraz rozmieszczenie, a do tego wyposażenie wewnętrzne, dodatki, oświetlenie i sprzęty AGD. Proces projektowania i planowania kuchni jest skomplikowany. Już na samym początku musimy podjąć szereg tych mniejszych i większych decyzji, które w finalnym efekcie będą wpływać na jej funkcjonalność. Od czego więc zacząć? Zobacz krótki poradnik i poznaj 5 prostych kroków, które pomogą Ci zaplanować kuchnię szytą na miarę Twoich potrzeb.

KROK 1 – znajdź swoją inspirację

Proces projektowania każdego wnętrza warto zacząć od poszukiwania inspiracji. Może być to wnętrze, na którym całkowicie będziemy się wzorować, bądź kilka rozwiązań, które będziemy skutecznie przenosić na grunt naszej realizacji. Wiele ciekawych materiałów znajdziemy w Internecie – na stronach poświęconych wnętrzom, w mediach społecznościowych oraz na blogach. Kopalnią pomysłów mogą okazać się też popularne magazyny wnętrzarskie. Jeśli chodzi o kuchnię, warto zapoznać się z katalogiem kuchni na wymiar „Senso Kitchens” od Black Red White. Znajdziemy tam meble kuchenne utrzymane w różnych stylach, które idealnie dopasują się do każdej, nawet najbardziej niewymiarowej przestrzeni. Zasada jest prosta – zapisujmy sobie wszystkie pomysły, które choć trochę przypadną nam do gustu, a szybko zauważymy kierunek stylistyczny, który jest nam najbliższy.
C_33rd Saperavi Av._dąb naturalny_jasny szary_bez_modeli.jpgBRW_5.jpgC_38th Elysee_Av._L0_różany_jasny szary mat_.jpgC_33rd Saperavi Av._czarny mat_bez_modeli.jpgBRW_4.jpg

KROK 2 – zrób pomiary swojej kuchni

Każda kuchni jest inna, ma swój własny kształt i metraż, które warunkują jej ostateczny układ. Przyjrzyjmy się przestrzeni, która docelowo ma stać się wymarzoną kuchnią i dokładnie ją zmierzmy. Zebrane parametry kuchni będą bazą do przygotowania projektu zabudowy kuchennej, uwzględniającej jej specyfikę i kształt. Zmierzmy wysokość pomieszczenia (od podłogi do sufitu) i szerokość wszystkich ścian, ale też wszystkie otwory i elementy wystające ze ściany (parapety, grzejniki, drzwi, rury czy kratki wentylacyjne). Na kartce zaznaczmy też przyłącza, takie jak woda czy prąd. Ostatnim etap pomiarów, który często jest bagatelizowany, to sprawdzenie kątów we wszystkich narożach. Dla profesjonalnego projektanta niezwykle ważna jest informacja, czy pomieszczenie, które docelowo ma stać się piękną kuchnią ma kąty proste czy rozwarte.

KROK 3 – przeanalizuj swoje potrzeby

Zanim przystąpimy do stworzenia finalnego projektu, pomyślmy o potrzebach – Twoich i wszystkich domowników. To niezwykle ważna część projektowania, która pomaga w osiągnięciu idealnego efektu. Przyjmujesz w kuchni gości? Lubisz gotować? Robisz duże zapasy, czy kupujesz artykuły spożywcze na bieżąco? Odpowiedzmy sobie na te i wiele innych pytań, a zobaczymy, jakie rozwiązania sprawdzą się u nas najlepiej. Jesteś prawo czy leworęczna? To też ważna informacja, która finalnie warunkuje ulokowanie wszystkich sprzętów i szafek.

KROK 4 – zaplanuj strefy

Każdego dnia w kuchni wykonujemy wiele różnych czynności. Dzięki odpowiedniemu zaplanowaniu pięciu funkcjonalnych kuchennych stref będziemy w stanie nie tylko wykonywać je szybciej, ale przede wszystkim wygodniej.

STREFA ZAPASÓW

Znajdują się w niej lodówka oraz szuflady i szafki, w których znajdą się podstawowe artykuły spożywcze, jak np. makaron, ryż i przetwory.

STREFA PRZECHOWYWANIA

Strefa, która przeznaczona jest do przechowywania naczyń np. szklanek, talerzy, sztućców.

STREFA ZMYWANIA

Ten obręb kuchni, w którym znajduje się zlew, zmywarka i sortowniki na śmieci.

STREFA PRZYGOTOWYWANIA

Strefa, w której przygotowujemy posiłki: kroimy, siekamy i łączymy ze sobą poszczególne składniki.

STREFA GOTOWANIA I PIECZENIA

Kuchenne centrum, w którym powstaje większość przygotowywanych przez nas dań. Znajduje się w nim kuchenka, piekarnik, mikrofala. Z tej strefy powinniśmy też mieć wygodny dostęp do garnków i patelni.

KROK 5 – zaprojektuj swoją kuchnię

Zbierz swoje przemyślenia, pomiary, inspiracje, notatki i rozpocznij planowanie. Możesz zrobić to samodzielnie, ale w każdej chwili możesz też skorzystać z pomocy doświadczonych projektantów Black Red White. Jeśli w głowie wciąż masz mnóstwo nowych pytań i nie wiesz, jakie rozwiązania wybrać warto skonfrontować je z osobą, która zawodowo zajmuje się projektowaniem kuchni. W studiach kuchni Black Red White do dyspozycji klientów są profesjonalni doradcy i projektanci, którzy pomogą w sfinalizowaniu pomysłu na kuchnię, wyborze detali, wyposażenia wewnętrznego i ostatecznym zamówieniu mebli. W każdej chwili możemy też zamówić profesjonalny montaż swojej kuchni.
MOS_7984.jpg

C_33rd Saperavi Av._dąb naturalny_jasny szary.jpg

BRW_5.jpg

BRW_4.jpg

C_38th Elysee_Av._L0_różany_jasny szary mat_.jpg

BRW_1.jpg

C_43rd Luvak Av._jasny szary mat_grafit szary mat.jpg

C_33rd Saperavi Av._czarny mat.jpg

BRW_5 kroków do idealnej kuchni_23 04 2018.docx

Odpocznij w sypialni w Twoim stylu

Czysty minimalizm, przytulna bliskość czy może surowy loft – w którym z tych stylów powinna być utrzymana Twoja wymarzona sypialnia? Już teraz w ofercie Black Red White można znaleźć nowe propozycje mebli, które pozwolą zaaranżować to najbardziej intymne miejsce w domu w sposób, który będzie sprzyjał odpoczynkowi i odpowiadał Twoim upodobaniom.
Czego nie może zabraknąć w dziecięcym pokoju?

Pokój dziecięcy to nie tylko prywatne królestwo dziecka czy nastolatka, ale także przestrzeń do nauki, zabawy i wypoczynku. Dlatego jego aranżacja wymaga odpowiedniego przygotowania. O czym należy pamiętać? Jak sprawić, by to wnętrze było piękne, funkcjonalne, wygodne i zgodne z oczekiwaniami dziecka? Podpowiadamy na co należy zwrócić szczególną uwagę.
Zabawa, nauka i relaks – czyli aranżacja pokoju dziecięcego

Aranżacja pokoju dziecięcego to często duże wyzwanie, z którym wiąże się umiejętne połączenie marzeń malucha oraz pragmatycznych oczekiwań dorosłych. Black Red White radzi jak urządzić pokój dziecka, aby pogodzić pragnienia wszystkich domowników i stworzyć przestrzeń, w której dziecko poczuje się dobrze, a Ty będziesz miał pewność, że ma też odpowiednie warunki do nauki, rozwoju i odpoczynku.

Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.