O jakiej kuchni marzą Polacy?

Klasyczna, minimalistyczna, a może utrzymana w duchu przemysłowego loftu? Najnowsze badanie zrealizowane na zlecenie marki Black Red White pokazuje, jakie kuchnie cieszą się wśród Polaków największą popularnością. Wyraźnie widać, że styl kuchni jest istotnym elementem, ale ponad panującą modę badani przedkładają funkcjonalność i plan tego wyjątkowego wnętrza.

Kuchnia w dalszym ciągu postrzegana jest jako serce domu i miejsce, w którym głównie przygotowujemy posiłki. Widać jednak, że to pomieszczenie zaczyna pełnić także inne funkcje - to na przykład idealna przestrzeń do rozmów czy spotkań z przyjaciółmi. Rozszerzenie wachlarza czynności, jakie wykonujemy w kuchni wpływa także na jej układ, sposób wyposażenia oraz styl, w jakim jest utrzymana.

BRW_Infografika do badania o kuchniach.jpg
Wyniki badania zrealizowanego na zlecenie marki Black Red White jasno  wskazują, że obecnie klienci poszukują kuchni w bardzo różnorodnych  stylach i nie można mówić o jednym, wiodącym trendzie. Polacy co prawda  nadal silnie przywiązani są do klasyki i delikatnych, stonowanych barw,  co nie oznacza jednak, większość z nas decyduje się np. na kuchnię w  kolorze bieli. Lubimy duże, funkcjonalne kuchnie, sprawiające wrażenie  ciepłych i przytulnych, takie w których miło spędza się czas. Liczy się  dla nas wygląd pomieszczenia, dlatego chcemy, by kuchnia była utrzymana w  stylistyce, która jest nam bliska. Myśląc o aranżacji kuchni, rozważamy  także ile czasu i wysiłku będziemy musieli włożyć w jej urządzenie,  ponieważ większość badanych przekłada atrybuty praktyczne ponad te  wizualne. Niewielu z nas jest skłonnych zrezygnować z rozwiązań  praktycznych na rzecz dopasowania się do obowiązującej mody lub stylu,  ponieważ to, co liczy się dla Polaków najbardziej to funkcjonalność  kuchni (74%), jej układ i plan (64%), a także wyposażenie (57%).

W pierwszej piątce stylów, które przypadły do gustu największej liczbie respondentów znajdują się kuchnie:
  1. Klasyczne, charakteryzujące się jasnymi kolorami, gładkimi lub frezowanymi frontami z eleganckimi dodatkami – ten styl kuchni chciałoby mieć u siebie prawie 80% badanych.
  2. Z wyspą wielofunkcyjną, która może być stołem, blatem roboczym lub wykorzystana jako strefa przygotowywania potraw i zmywania – za tym trendem z entuzjazmem odpowiedziało się 72% badanych.
  3. W delikatnych, stonowanych kolorach – ten styl kuchni jest pożądany przez 71% respondentów.
  4. Otwarte na salon lub jadalnię zaaranżowane w jednym, spójnym stylu67% badanych Polaków chciałoby mieć taką kuchnię. To jeden z trendów, który z pewnością będzie zyskiwał zwolenników, także z racji kierunku, w którym budowane są obecnie domy i mieszkania.
  5. Minimalistyczne, posiadające proste fronty bez zdobień, z małą liczbą górnych szafek lub całkowicie ich pozbawione – 63% badanych jest na tak. To ukłon w stronę osób poszukujących prostych, ale wygodnych rozwiązań, które idealnie i mało nachalnie wkomponują się w przestrzeń ich domu
BRW_Senso Kitchens 4.jpgBRW_Senso Kitchens 3.jpgBRW_Senso Kitchens 2.jpgBRW_Senso Kitchens 5.jpgBRW_Senso Kitchens 1.jpg
Dalsze pozycje zajmują kuchnie z dwukolorowymi frontami szafek (59%), utrzymane w różnych odcieniach szarości (58%), w stylu loftowym bądź industrialnym (45,5%) oraz te w ciemnych barwach (44,6%) – z czarnymi, granatowymi lub imitującymi beton bądź miedź frontami.

Urządzając kuchnię konsumenci na pierwszym miejscu stawiają jej funkcjonalność. Nie ma w tym nic dziwnego - przemyślane rozplanowanie i wyposażenie tego pomieszczenia znacznie poprawia komfort jego codziennego użytkowania. Coraz więcej osób świadomie rezygnuje też z utartych kanonów, poszukując rozwiązań, które będą odzwierciedlać ich indywidualne preferencje, dzięki temu ta wyjątkowa przestrzeń w domu będzie jedyna w swoim rodzaju. Projektując swoją kuchnię powinniśmy przede wszystkim wsłuchać się w swoje potrzeby i nie podążać bezrefleksyjnie za tym, co jest aktualnie na topie. Jeżeli mamy ochotę na wielofunkcyjną wyspę, nieoczywisty kolor frontów czy zabawę stylem – dlaczego mamy z tego rezygnować? Wszystkie rozwiązania są dozwolone, kwestia tylko czy nasze wyobrażenia dobrze odnajdą się w rzeczywistości. By to zweryfikować, warto skonsultować plany z ekspertem. W studniach kuchni Black Red White do dyspozycji klientów są projektanci kuchni, którzy przedstawią wszystkie plusy oraz minusy naszych pomysłów, doradzą i stworzą profesjonalny projekt kuchni 3D.

radzi Arkadiusz Kuczmaszewski, Menedżer Kategorii Kuchnie w Black Red White.

Arkadiusz Kuczmaszewski, Menedżer Kategorii Kuchnie w Black Red White

Badanie wykazuje, że Polakom podobają się nowości i bardziej awangardowe rozwiązania, jednak często nie zdecydowaliby się na nie ze względu na różne bariery – niewielką przestrzeń, obawę przed wysokimi kosztami czy poczuciem niewiedzy, które zniechęcają do podejmowania odważniejszych kroków. Tymczasem wielofunkcyjna wyspa to doskonały sposób na zwiększenie funkcjonalności wnętrza nawet jeśli nie cechuje się ono zbyt dużym metrażem, a ciemne kolory potrafią skutecznie zmienić stylistykę całej przestrzeni, niekoniecznie ją przytłaczając.

Wiele przydatnych porad, a także wsparcie projektantów oferują studia kuchni w wybranych salonach Black Red White, w których klienci mogą wybrać, zaprojektować, a następnie zamówić kuchnie na wymiar z linii Senso Kitchens.

BRW_Senso Kitchens 5.jpg

BRW_Senso Kitchens 4.jpg

BRW_Senso Kitchens 3.jpg

BRW_Senso Kitchens 2.jpg

BRW_O jakich kuchniach marzą Polacy_08 05 2018.docx

BRW_Senso Kitchens 1.jpg

BRW_Infografika do badania o kuchniach.jpg

Odpocznij w sypialni w Twoim stylu

Czysty minimalizm, przytulna bliskość czy może surowy loft – w którym z tych stylów powinna być utrzymana Twoja wymarzona sypialnia? Już teraz w ofercie Black Red White można znaleźć nowe propozycje mebli, które pozwolą zaaranżować to najbardziej intymne miejsce w domu w sposób, który będzie sprzyjał odpoczynkowi i odpowiadał Twoim upodobaniom.
Czego nie może zabraknąć w dziecięcym pokoju?

Pokój dziecięcy to nie tylko prywatne królestwo dziecka czy nastolatka, ale także przestrzeń do nauki, zabawy i wypoczynku. Dlatego jego aranżacja wymaga odpowiedniego przygotowania. O czym należy pamiętać? Jak sprawić, by to wnętrze było piękne, funkcjonalne, wygodne i zgodne z oczekiwaniami dziecka? Podpowiadamy na co należy zwrócić szczególną uwagę.
Zabawa, nauka i relaks – czyli aranżacja pokoju dziecięcego

Aranżacja pokoju dziecięcego to często duże wyzwanie, z którym wiąże się umiejętne połączenie marzeń malucha oraz pragmatycznych oczekiwań dorosłych. Black Red White radzi jak urządzić pokój dziecka, aby pogodzić pragnienia wszystkich domowników i stworzyć przestrzeń, w której dziecko poczuje się dobrze, a Ty będziesz miał pewność, że ma też odpowiednie warunki do nauki, rozwoju i odpoczynku.

Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.